3 Ayda Hamileliğe Nasıl Hazırlanılır?

2 Ay Önce

Tıbbi randevuları aldıktan ve sağlık uzmanlarına danıştıktan sonra doğurganlığınızı ve genel sağlığınızı iyileştirmenin basit yollarına odaklanabilirsiniz. Hamileliğe hazırlanmak, hamile kalmak için en sağlıklı yerde olduğunuzdan emin olmak için ideal olarak beslenmenizin ve aktivite düzeyinizin yakından değerlendirilmesini içerecektir.

Vitaminlerinizi ve sebzelerinizi artırın

ABD Tarım Bakanlığı (USDA), sebze, meyve, tahıl ve proteinlerden oluşan dengeli öğünler önermek için “MyPlate”i sunuyor.
Bu nedenle, beslenmenizin bu önerilerle ne kadar uyumlu olduğunu değerlendirin ve eksik olabileceğiniz besin gruplarını daha fazla içerecek şekilde ayarlamalar yapın. Ayrıca bazı sağlık hizmeti sağlayıcıları, hamile kalmaya başlamadan önce doğum öncesi vitaminlere başlamanızı önerir.

Multivitamin takviyenizdeki en kritik bileşenlerden biri folat veya folik asittir . Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji (ACOG), bebeklerde spina bifida gibi nöral tüp defekti riskini azaltmak için günde en az 400 mikrogram (mcg) folik asit içeren bir vitamin alınmasını önermektedir.

Bununla birlikte, daha önce nöral tüp defekti olan bir bebeğiniz varsa, hamilelikten üç ay önce başlayarak bu miktarın yaklaşık 10 katı veya 4 miligram (mg) öneriyorlar. Bu nedenle, sizin için doğru miktarı aldığınızdan emin olmak için sağlık uzmanınızla görüşün.

Kilonuzu değerlendirin
ACOG’a göre fazla kiloya sahip olmak, hamileliğe bağlı bazı komplikasyonlar için bir risk faktörüdür.
Bu komplikasyonlar arasında yüksek tansiyon, preeklampsi, gebelik diyabeti ve obstrüktif uyku apnesi yer alır. Sonuç olarak aşırı kilonuz veya obeziteniz varsa ACOG, hamileliğe bağlı bu risk faktörlerini azaltmak için hamilelikten önce kilo vermenizi önerir.

Elbette zayıf olmak da riskleri beraberinde getiriyor. Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı Kadın Sağlığı Dairesi’ne göre, düşük kilolu kişilerin doğurganlık sorunları yaşama, erken doğum yapma ve düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma olasılıkları daha yüksektir.

Unutmayın, çok çeşitli vücut tiplerine ve ağırlıklara sahip birçok insan sağlıklı gebelikler yaşar. Bu nedenle, beslenmenizi ve fiziksel aktivitenizi geliştirmeyi kiloyla ilgili hedefler yerine bütünsel hedefler olarak görmeye çalışın ve şüphe duyduğunuzda sağlık uzmanınızla görüşün.

(Fitness) programına katılın
Zaten düzenli bir fitness rutininiz varsa, kesinlikle buna devam edin (maraton veya ekstrem sporlarla ilgilenmiyorsanız, bu durumda faaliyetlerinizin güvenli olduğundan ve doğurganlığınızı olumsuz etkilemediğinden emin olmak için bir sağlık uzmanına danışmalısınız) ).

Kardiyodan çok kanepede vakit geçiriyorsanız, hamileliğiniz boyunca devam edebileceğiniz bir programa şimdi başlamayı düşünün. Hamileyken fiziksel olarak aktif olmak hamilelik ağrılarını ve sancılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda enerjinizi artırır, uyumanıza yardımcı olur, ruh halinizi iyileştirir, stresle başa çıkmanıza yardımcı olur ve vücudunuzu doğuma hazırlamanıza yardımcı olabilir .

1 Ay Önce
Hamile kalmaya çalışmadan bir ay önce, sigara içmek, içki içmek, yasa dışı uyuşturucular ve reçeteli ilaçları kötüye kullanmak gibi sağlıklı olmayan alışkanlıklarınızdan hangilerini ortadan kaldırabileceğinizi değerlendirin. Ayrıca bu, kafein tüketiminizi azaltmak için harika bir zamandır.

Madde kullanımıyla mücadele ediyorsanız yardım alabilirsiniz. Sağlık hizmeti sağlayıcınızı arayabilirsiniz.

Sigara içme veya elektronik sigara alışkanlığınızdan kurtulun
Sacramento, California’daki Sutter Tıp Merkezi’nden MPH, Arlene Cullum, “Sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınızı en üst düzeye çıkarmak için değiştiremeyeceğiniz pek çok şey var. Sigara içmek değiştirebileceğiniz bir şeydir” diyor .

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre sigara içmek, doğurganlık sorunları, fetal büyüme kısıtlaması, erken doğum, fetal akciğer ve beyin hasarı, hamilelik ve doğum sırasında anormal kanama, bazı konjenital bozukluklar ve ani ölümler gibi gebelikle ilişkili riskler taşır . bebek ölümü sendromu (SIDS) .

Siz sigara içmiyor veya elektronik sigara kullanmıyorsanız ancak partneriniz içiyorsa, onlara bırakma zamanının geldiğini söyleyin. Bunun nedeni pasif içicilik ve buharın aynı zamanda hamileliğe bağlı riskleri de arttırmasıdır. Örneğin, hamilelikte pasif sigara dumanına maruz kalma üzerine 2021 yılında yapılan bir araştırma, fetal risk faktörlerinin, ebeveynlerin gebelikte sigara içmesiyle benzer olduğunu ortaya çıkardı. Spesifik olarak, maruz kalmayanlarla karşılaştırıldığında, rahimde pasif sigara dumanına maruz kalan bebeklerin düşük doğum ağırlığı veya kısa doğum uzunluğu ile doğma olasılığı iki kat daha fazlaydı.

Alkol almayı bırakın
Hiç kimse hamilelik sırasında alkol tüketiminin güvenli seviyesini belirleyemedi, bu nedenle ACOG, hamile kalmaya başladığınızda ve hamilelik sırasında alkolü bırakmanızı önerir.
CDC’ye göre hamilelik sırasında içki içen kişiler erken doğum, fetal beyin hasarı, fetal alkol spektrum bozuklukları (FASD), düşük, ölü doğum ve düşük doğum ağırlığı riskinde artışla karşı karşıyadır.

Partneriniz de alkolden uzak durma konusunda size katıldığında alkolü bırakmak daha kolay olabilir. Alkol sadece destekleyici bir şey değildir, aynı zamanda alkol erkek doğurganlığını da olumsuz yönde etkileyebilir . Bu nedenle, sigarayı bırakmak hem hamile hem de hamile olmayan ebeveynler için iyi bir fikirdir.

Kafein tüketimini sınırlayın
Kafeini tamamen kesmek zorunda değilsiniz ancak şimdi alımınızı değerlendirip azaltmak için mükemmel bir zaman. Bunun nedeni, aşırı alımın (çoğu uzman tarafından günde 300 mg’dan fazla olarak tanımlanır) doğurganlık sorunlarıyla ve artan düşük, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskiyle bağlantılı olmasıdır; bu nedenle ölçülü olmak çok önemlidir.

ACOG, kafeinin günlük 200 mg’ı aşmamasını tavsiye ediyor.
20
bu da yaklaşık olarak iki küçük (8 ons) fincan demlenmiş kahveye veya iki shottan biraz fazla espressoya eşdeğerdir. Ayrıca insanları çay, çikolata ve enerji içecekleri gibi başka şeylerde de kafeinin bulunduğunu hatırlamaları konusunda uyarıyorlar.

Hamile kalmaya çalıştığınızda
Aktif olarak hamile kalmaya çalıştığınızda, sağlıklı bir hamilelik olasılığını lehinize çevirmek için birkaç adım daha atmalısınız.

Hangi gıdaların güvenli olduğunu öğrenin
Uzmanlar hamilelik sırasında ve hamile kalmaya çalışırken bazı yiyeceklerden uzak durmanızı öneriyor. Deniz ürünleri hamilelik diyetinin sağlıklı bir parçası olsa da, ağır metal toksisitesi riskini azaltmak için uskumru ve kılıç balığı gibi cıva oranı yüksek balıklardan kaçınmalısınız .

Buna ek olarak, özellikle hamilelik sırasında zararlı olabilecek Listeria enfeksiyonu riskini sınırlamak için ACOG, az pişmiş et veya deniz ürünlerinden, şarküteri etlerinden, çiğ veya hafif pişmiş yumurtalarla yapılan tüm yiyeceklerden, pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerden, pastörize edilmemiş süt ve meyve sularından uzak durulmasını önermektedir. çiğ sebze filizleri.
Bazı bitki çaylarının hamilelik sırasında da güvenli olduğu düşünülmemektedir, bu nedenle bitkisel çayları öncelikle bir sağlık uzmanıyla görüşün.

Kirli (ve güvensiz) işleri devredin
Mümkünse, başkalarından hamilelik sırasında güvensiz olan boyama, çözücü veya böcek ilacı kullanma ve kedi kulübesini veya kemirgen kafesini temizleme gibi işleri yapmalarını isteyin. Bu işleri kendiniz yapmanız gerekiyorsa odayı iyi havalandırdığınızdan, eldiven giydiğinizden ve maske taktığınızdan emin olun.

Spermi sağlıklı tutun
Boxer giymek, külot giymekten daha düşük skrotal ısıyı (ve dolayısıyla daha sperm dostu bir ortamı) teşvik eder.
Bu nedenle mümkünse partnerinizin hamile kalmaya çalışırken boksöre geçmesini sağlayın. Buna ek olarak sperm, dizüstü bilgisayarı kucağından uzak tutmaktan ve bisiklet sürmeyi haftada altı gün, günde iki saatten fazla sınırlamaktan faydalanacaktır.

En verimli  nasıl bulacağınızı öğrenin
Her ayın yalnızca küçük bir zaman diliminde, yani yumurtlamanın olduğu gün ve ondan önceki beş gün içinde hamile kalabilirsiniz.