Anne Sütünüzün Ne Zaman Gelmesini Beklersiniz?

Bebek bekliyorsanız ve emzirmeyi planlıyorsanız, doğumdan sonraki ilk saatlerde emzirmenin bol miktarda biberon sütü içermediğini bilmiyor olabilirsiniz. Bunun yerine, olgun sütünüz gelmeden önce daha az miktarda diğer iki tür anne sütü üreteceksiniz.

 

Ancak ilk birkaç günde ürettiğiniz süt bebeğiniz için hala önemlidir. “Anne sütü ne zaman gelir?” diye merak ediyorsanız veya sizinki gecikmiş gibi görünüyorsa ne yapabileceğinizi bilmeniz gereken her şey burada.

Anne Sütünün Aşamaları

Kolostrum

Bu genellikle bebeğinize enfeksiyona karşı protein ve antikor sağlayan daha koyu sarı renkli bir süttür. SimpliFed’in sertifikalı emzirme danışmanı (CLC) Abrie McCoy, ilginç bir şekilde, kolostrumunuzun aslında hamileliğinizin ikinci üç ayından beri üretimde olduğunu söylüyor. Siz çok fazla kolostrum üretmeyeceksiniz, ancak bebeğinizin bu ilk birkaç günde çok fazla kolostruma ihtiyacı yok.

 

Geçiş sütü

Doğumdan yaklaşık iki ila beş gün sonra geçiş sütü bekleyebilirsiniz. Dr. Miller, bunun genellikle kolostrumdan daha hafif ve daha ince olduğunu ve olgun sütünüz gelene kadar bebeğinizi ayakta tutacak ek yağ içerdiğini belirtiyor. Doğumdan sonra iki haftaya kadar sürebilir.

 

Olgun süt

Son aşama ise özellikle ilk çıktığında geçiş sütünden daha ince olan olgun süttür. Daha sonra her beslenmenin sonuna doğru yağ içeriği arttıkça daha kremamsı bir hal alabilir.

Anne Sütünüzün Geldiğinin İşaretleri

Sütünüzün gelmeye başladığına (diğer bir deyişle olgun süte dönüştüğüne) dair çeşitli işaretler vardır; en önemlisi göğüslerin boyutunda, ağırlığında veya genel dolgunluğunda artış.

“Doğum yapan ve emziren ebeveynler, süt üretiminin ne zaman başladığını genellikle yaşadıkları hislerden anlayacaklardır” diyor  . “Meme dolgunluğundaki değişiklikler bazı annelerde baskıya ve hatta ağrıya neden olabilir, göğüsler ve meme uçları dokunulduğunda sıcak ve hassas hissedilebilir ve bazı kadınlar 24 saat boyunca düşük dereceli ateş yaşayabilir.” 

Anne Sütünde Gecikmeye Ne Sebep Olabilir?

Süt hacmi genellikle doğumdan sonraki ilk 30 saat içinde artmaya başlıyor. Doğumdan sonraki 72 saat içinde herhangi bir artış yaşamadıysanız, bu durum emzirmenin gecikmiş başlangıcı (DOL) olarak kabul edilir.

 
  • Sezaryen doğum
  • Gestasyonel diyabet
  • Polikistik over sendromu (PCOS)
  • Obezite
  • Tiroid sorunları
 

Dr. Williams, erken doğumun da DOL’ye neden olabileceğini söylüyor çünkü bebeğin doğduğuna ve beslenmesi gerektiğine dair hormonal sinyaller çarpık olabiliyor. Prematüre bebekler ayrıca daha az uyanıktır, daha yorgundur, kavramada daha fazla sorun yaşar ve YYBÜ’ye kabul edilmeleri veya doğumdan sonra ebeveynlerinden ayrılmaları gerekebilir; bu da emzirmenin zorluğuna katkıda bulunur.

 

Son olarak, tutulan plasenta parçaları emzirmede gecikmeye neden olabilir. Uzmanlara göre, plasentanın doğumu östrojenden prolaktine doğru hormonal geçişi tetikliyor ve bu da süt üretimini uyarıyor, dolayısıyla kolostrumdan geçiş sütüne ve olgun süte değişen süt tedariki gecikebilir.

Anne Sütünüz Gecikirse Ne Yapmalısınız?

Sütünüz gecikirse paniğe kapılmayın: Sürecin ilerlemesini sağlamak için evde deneyebileceğiniz bazı kolay şeyler var (kelime oyunu!).

 
  1.  Bebeğinizle bol bol  ten tene zaman geçirin ve onlara göğsünüzü sunmaya devam edin, bunun üretimi teşvik edebileceğini unutmayın.
  2. Hala yalnızca kolostrum veya geçiş sütü yapıyormuş gibi görünseniz bile sütü çıkarmaya devam edin. Sütü elle sağmanın elektrikli pompa kullanmaktan daha verimli olabileceğini söylüyor , ancak ikisini de yapabilirsiniz; önemli olan vücudunuza süt üretiminin gerekli olduğuna dair sinyaller göndermeye devam etmektir.
  3. İçeceklerden veya çorba ve et suyu gibi yiyeceklerden gelebilecek bol miktarda su aldığınızdan emin olun. Süt tedarikini artıran belirli bir su miktarı yoktur, ancak emziren ebeveynin her emzirme seansında en az 1 bardak su hedefleyerek “susayana kadar içmesi” önerilir.
  4. Bol bol dinlenin ve uyuyun.
  5. Yanlış kavrama süt üretiminin uyarılmasını geciktirebileceğinden, bebeğinizin kavramasının düzgün olup olmadığını kontrol edin . Bebeğinizin memeyi doğru şekilde kavrayıp kavramadığından emin değilseniz emzirme uzmanından randevu alın. Bir emzirme uzmanı ayrıca süt üretiminiz için güçlü bir temel oluşturmanıza ve bebeğinizi beslemek için bir plan geliştirmenize yardımcı olabilir.
 

Bu ev ilaçlarını denerken, sağlayıcınızla da randevu almak isteyebilirsiniz. Doktorunuzun plasental parçalarla ilgili herhangi bir endişeyi ortadan kaldırabileceğini ve bebeğinizin büyümesi için ihtiyaç duyduğu şeyleri aldığından emin olabileceğini söylüyor.

 

Nasıl Yardım Alınır?

Süt üretiminizle ilgili herhangi bir endişeniz varsa tedarikçinizle iletişime geçmekten çekinmeyin; yaşadıklarınızın tipik olup olmadığını size söyleyebilirler ve gerekirse daha fazla yardım için sizi bir emzirme uzmanına yönlendirebilirler. Sağlayıcınız sizi bir emzirme uzmanına yönlendirmediyse ancak siz yine de bir emzirme uzmanı kullanmak istiyorsanız, kapsam dahilindeki sağlayıcıların bir listesini almak için sigorta şirketinizle iletişime geçebilir veya  Laktasyon Politikası ve Uygulama Akademisi’ni  veya  Uluslararası Emzirme Danışmanları Derneği’ni ziyaret ederek  bilgi alabilirsiniz. bölgenizde bir tane.

 

Ayrıca, hemşireliğin zor olabileceğini ve yerleşmenin biraz zaman alabileceğini unutmayın; bu her zaman anında olmaz. Yardım aldıktan sonra hâlâ hemşirelik yapmakta zorlanıyorsanız, yalnız olmadığınızı veya suçlu olmadığınızı bilin. Önemli olan sizin kendinizi iyi hissetmeniz ve bebeğinizin yeterince yemek yemesidir. Dr. Miller, bebeğinizin sağlık uzmanına başvurmanın ve kilosunu takip etmenin iyi bir fikir olduğunu söylüyor.

 

Dr. Miller, “Çoğu bebeğin doğum ağırlığının belirli bir yüzdesini geri almadan önce kaybetmesi beklenir, bu nedenle bebeğinizin iyi olduğundan emin olmak için sağlayıcınızla birlikte çalışmak gerçekten güven verici olabilir”