Doğum Koçu | Emzirme Danışmanı | Hamile Pilatesi Eğitmeni

Doğum Koçu

Doğum Koçu

Doğum Koçu Nedir?

Doğum Koçu, hamilelik, doğum ve doğum sonrası süreçlerde annelere ve ailelere fiziksel, duygusal ve bilgi desteği sağlayan profesyonel bir destek kişisidir. Doğum Koçu, doğum deneyimini desteklemek, anne ve aileyi bilgilendirmek, rahatlatıcı teknikler sunmak ve doğum sürecinde gereksinim duyulan her türlü yardımı sağlamak için eğitim almış ve deneyimli biridir.

Doğum Koçu Neler Yapar?

  1. Fiziksel Destek: Doğum Koçu, doğum sürecinde anne adayına pozisyon fikirleri, rahatlatıcı dokunuşlar, karşı baskı teknikleri, nefes alma yöntemleri gibi konfor önlemleri sağlarlar. Ayrıca, doğumda yanlış konumlanmış bir bebeğin doğru pozisyona gelmesine yardımcı olmak için fiziksel destek sunarlar.
  2. Duygusal Destek: Doğum Koçu, ailelere duygusal destek sağlarlar ve doğum sürecinin duygusal yükünü hafifletirler. Doğumun duygusal deneyimini kolaylaştırırlar ve doğum hormonlarının etkili bir şekilde çalışması için uygun bir ortam yaratırlar.
  3. İş Ortağı Desteği: Doğum Koçu, doğum partnerinin deneyimini önemserler ve doğum sürecinde onlara destek olurlar. Romantik partnerler, aile üyeleri veya arkadaşlar gibi her türlü doğum partnerinin yanında olurlar ve fiziksel ve duygusal destek sağlarlar.
  4. Kanıta Dayalı Bilgi ve Savunuculuk: Doğum Koçu, ailelere doğumlarıyla ilgili bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olmak için kanıta dayalı bilgiler sağlarlar. Ayrıca, ailelerle doktorlar arasında iletişim köprüsü olarak görev yaparlar ve ailelerin haklarını ve tercihlerini savunurlar.

Doğum Koçu, bir doğum ekibinin önemli bir parçasıdır ve ailelerin doğum sürecini daha olumlu ve destekleyici bir şekilde geçirmelerine yardımcı olurlar.

Doğum Koçu, doğum deneyimini iyileştirmeye yardımcı olabilir! Hamilelikten doğuma ve doğum sonrası döneme kadar ailelere destek ve rehberlik sunarlar. Doğum Koçlarının etkilerini gösteren çarpıcı kanıtlar bulunmaktadır!

2017 yılında yapılan bir Cochrane Veri Tabanı Sistematik İncelemesi, “Doğumda sürekli destek, [doğuran kişi] ve bebeği için çeşitli sonuçları iyileştirebilirken, herhangi bir olumsuz etkiye rastlanmamıştır. Sadece destek sağlamak için mevcut olan, [kişinin] kendi sosyal çevresinin bir üyesi olmayan, doğum destek konusunda deneyimli ve en azından temel bir eğitim almış bir kişiden (örneğin Doğum Koçu gibi) sürekli destek almak faydalı görünmektedir.” şeklinde bulgulara ulaşmıştır.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.