Bebeğinizi doğurur doğurmaz, emzirme dahil bebeğinizi büyütmenin her yönüne ilişkin öneri ve tavsiyelerle boğulacaksınız. Bu nedenle, her anne adayının emzirmeyle ilgili tüm gerçekleri önceden öğrenmesi, mitlerle mücadele edebilmesi ve bebeğini emzirme kararında kararlı kalabilmesi çok önemlidir.
Emzirmeyle ilgili mitler
İnanç : Yeterli anne sütü yok
Efsane : Bu doğru değil. Bebekler aslında çok az miktarda süte ihtiyaç duyarlar. Anneler başlangıçta daha az süt ürettiğinden bunun farkına varmak önemlidir. İyi bir süt tedariki sağlamanın en önemli kısmı, bebeğin yaşamının ilk haftalarında sütün memeden etkili ve sık aralıklarla alınmasıdır. Bebeğin emzirilmesiyle memelerin iyi ve sık sık boşaltılması önemlidir.
Arz ve talep tepkisi, süt üretimini bebeğin alımına uyacak şekilde düzenleyen bir geri bildirim kontrol sistemidir. Bebeğiniz her emdiğinde vücudunuz bir sonraki beslenmeye hazırlanır. Bebeğinizin her seferinde ne kadar emdiğine bağlı olarak ürettiğiniz süt miktarı artacak veya azalacaktır.
Efsane : Doğumdan sonraki ilk 3-4 günde yeterli süt yoktur
Gerçek : Neyse ki, ilk birkaç günde yenidoğanlar çok fazla sıvıya ihtiyaç duymaz ve böbrekleri başlangıçta büyük miktardaki sıvıyı kaldıramaz. Annelerinin göğüsleri genellikle çok önemli bir sıvı olan kolostrumun yalnızca küçük miktarlarını içerir; Besleme başına 5-10 cc. Kolostrum, olgun anne sütüne kıyasla protein ve mineral bakımından daha yüksek, yağ, karbonhidrat ve bazı vitaminler bakımından daha düşüktür ve bebeğin gereksinimlerine idealdir. Bebek için çok önemli anti-enfektif korumayı sağlayan immünoglobulinlere (çoğunlukla IgA) sahiptir. Ayrıca müshil etkisi göstererek bebeğin mekonyum atmasına yardımcı olur ve kolayca sindirilir.
Efsane : Memeyi emzirmeye ‘dinlendirmek’ daha fazla süt sağlanmasına yardımcı olabilir
Gerçek : Bu bir efsanedir. Emzirmek aslında süt miktarınızı artırır. Körfezin ne kadar beslendiğine bağlı olarak üretilen süt miktarının artırılmasına yönelik arz ve talep kontrol sistemi bulunmaktadır. Göğüslerinize ara vermeniz aslında üretilen süt miktarını azaltacaktır.
Efsane : Mamayla beslenen bebekler daha iyi uyur
Gerçek : Bu bir efsanedir. İkisi arasında hiçbir korelasyon yoktur. Bebeklerin ne kadar iyi uyudukları, hangi sütle beslendikleriyle hiçbir ilgisi yoktur. Aslında emzirme döneminde anne ile bebek arasında gelişen bağ, bebeğin duygusal açıdan daha güvenli ve sakin olmasını sağlar. Herhangi bir nedenle mamayla beslemeniz gerekse bile bebeğinizle yakın fiziksel temas ve bağ kurmanız önemlidir.
Efsane : Anne sütüyle beslenen bebekler ara sıra biberon içmemelidir, aksi takdirde kafaları karışabilir ve beslenmeyi bırakabilirler .
Gerçek : Bu nadiren olur. İmkanınız varsa formül sütten kaçınmanız gerekirken sağılmış anne sütü vermeniz gerekebilir. Bununla birlikte, beslerken bebeği biberonla besleseniz bile kucaklayın, çünkü bağlanma süresi neredeyse beslenme süresi kadar önemlidir.
İnanç : Emzirme hamilelik sırasında aldığınız kilolardan kurtulmanıza yardımcı olur.
Gerçek : Doğru, emzirmek hamilelik öncesi kilonuza daha hızlı dönmenize yardımcı olur. Anneler için bir diğer faydası ise emzirmenin rahminizin hamilelikten önceki kilosuna ve boyutuna daha hızlı dönmesine yardımcı olması, kanamayı azaltması ve anemiyi önlemesidir.
İnanç : Emzirmek hamile kalmanızı engeller
Gerçek : Doğru. Emzirmeyi doğum kontrolü olarak kullanmak, ancak kadının anne sütü yerine başka yiyecekler kullanmaması ve bebeğini gündüzleri en az dört saatte bir, geceleri ise altı saatte bir beslemesi durumunda doğumdan sonraki altı ay boyunca etkili olabilir. bebeğini doğurduğundan bu yana geçen süre. Bir kadın sürekli emzirirken vücudu yumurtlama (yumurtalıktan yumurta salınması) için gerekli olan hormonu üretmez. Yumurta salınmazsa hamilelik gerçekleşemez. Bazen Laktasyonel Amenore olarak da adlandırılan doğum kontrol yöntemi, doğru şekilde uygulanmadığında 100 kadından 2’si 6 ay içinde hamile kalacaktır.
Efsane : Küçük göğüsler, büyük göğüsler kadar süt üretmez
Gerçek : Memenizin büyüklüğü, içerdiği yağ dokusunun miktarına bağlıdır. Ürettiğiniz süt miktarıyla hiçbir ilgisi yoktur. Süt, memedeki bez dokusu tarafından üretildiği için hem küçük hem de büyük göğüslü kadınlar, bebeklerinin ihtiyaç duyduğu süt miktarını üretebilmektedir. Ne kadar çok emzirirseniz, göğüsleriniz o kadar çok süt üretir.