Hamilelikte Neden Kilo Vermeye Çalışmamalısınız?

Hamilelik vücudunuzda pek çok değişikliğin yaşandığı bir dönemdir; bazıları heyecan verici ve neşeli, bazıları ise daha rahatsız edici. Hamile ebeveynlerin bazen uğraştığı alanlardan biri de kilo alımıdır. Hamilelik sırasında kilo almak normal, beklenen ve sağlıklıdır. Ancak bu, bu konuda her zaman iyi hissettiğimiz anlamına gelmez ve bunu zorlayıcı buluyorsanız bu utanç verici değildir. Yeme bozukluğu veya vücut dismorfisi geçmişiniz varsa, hamilelik sırasında kilo almak özellikle tetikleyici olabilir.

 

Hamilelik sırasında kilo alımıyla ilgili duygularınızla mücadele ediyorsanız yalnız değilsiniz. Bununla birlikte, hamilelik sırasında diyet yapmamanız veya kilo vermeye çalışmamanız çok önemlidir. Bunu yapmak sizin ve bebeğinizin sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.1Yine de hamilelikte kilo almanın tetiklendiğini hissediyorsanız, duygularınızı nasıl yöneteceğiniz konusunda desteğe ve ipuçlarına ihtiyacınız var.

 

Burada hamilelikte kilo almanın neden önemli olduğunu, ne kadar kilo almanız gerektiğini ve yapabileceğiniz besleyici yiyecek seçimlerini tartışacağız. Ayrıca hamileliği tetiklediğiniz sırada kilo aldığınızı fark ederseniz duygularınızı nasıl yönetebileceğinizi de ele alacağız.

Hamilelikte Kilo Almak Neden Önemlidir?

Hamilelik sırasında kilo almak vücudunuzun geçirdiği evrimi destekler ve aynı zamanda bebeğinizin küçük bir hücre kümesinden yeni doğmuş bir bebeğe dönüşmesine yardımcı olur.

 

Kadın Doğum Uzmanları “Hamilelik sırasında sağlıklı miktarda kilo almak önemlidir çünkü vücudunuz birçok yönden değişir” diyor. Birincisi, bazal metabolizma hızınızın (temel görevleri yerine getirmek için gereken enerji/kalori miktarı) hamilelik sırasında yüzde 20’ye kadar arttığını söylüyor çünkü başka bir insanı büyütmek için daha fazla enerji harcıyorsunuz. Karnınızda, göğüslerinizde ve kalçanızda biriken yağın “normal ve hamilelik ve doğum sonrası dönem için gerekli” olduğunu açıklıyor.

 

Uzmanlar vücudunuzun aynı zamanda bebeğinize uyum sağlamak ve onun gelişmesine yardımcı olmak için büyüdüğünü söylüyor . Bebeğiniz büyüdükçe rahminizin boyutu da önemli ölçüde artar ve aslında bebeğinizi ayakta tutmak için tamamen yeni bir organ yaratırsınız: bebeğinize gerekli besin maddelerini beslemeye yardımcı olan plasenta .  “Bu yeni organlar özellikle hamilelik için yaratıldı ve bu nedenle vücuttan daha fazla talep oluşuyor” diye açıklıyor.

 

Aldığınız kiloların tamamı yağdan kaynaklanmaz, vücudunuzda meydana gelen diğer değişikliklerin yanı sıra bebeğinizin büyümesiyle de ilgilidir. Ulusal Tıp Kütüphanesi bunu şu şekilde ayırıyor:

 
  • Bebeğiniz: 8 kilo
  • Plasenta: 2-3 pound
  • Amniyotik sıvı : 2-3 pound
  • Meme dokusu: 2-3 pound
  • Kan temini: 4 pound
  • Yağ depolama: 5-9 pound
  • Rahim büyümesi: 2-5 pound

Hamilelikte Ne Kadar Kilo Almayı Beklemelisiniz?

Hamilelik sırasında kilo alma yönergeleri tam da bu kılavuzlardır. Çoğunlukla, aç olduğunuzda yemek yemeye ve mümkünse besin açısından yoğun yiyecekleri tercih etmeye odaklanmalısınız . , “Genel olarak hamilelik sırasında kilo almaya aşırı odaklanmayı önermiyorum” diyor. “Her hamile kişinin vücudu biraz farklıdır ve bazıları benzer diyetlerle diğerlerinden daha fazla kazanç elde edecektir.”

 

Yine de hamilelikte kilo almaya ilişkin temel kuralları anlamak faydalı olabilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre hamilelik sırasında alacağınız kilo miktarı kısmen hamile kalmadan önceki kilonuza bağlıdır. Örneğin zayıfsanız 28-40 kilo arası bir kilo almanız uygun olabilir. Ortalama kilodaysanız 25-35 kiloluk bir kazanç mantıklı olabilir. Aşırı kilolu veya obezseniz, daha az kilo alımı hamileliğiniz için en iyi sonucu verebilir.

 

Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji’nin (ACOG) belirttiği gibi, hamilelik sırasında kilo alımı genellikle ilk üç aylık dönemde minimum düzeydedir ve birçok kişi yalnızca bir ila beş kilo arası kilo almaktadır. Ancak işler genellikle ikinci ve üçüncü trimesterde toparlanır ve çoğu insan her hafta yarım kilo ile yarım kilo arası kazanır. Genel olarak ACOG’a göre, ikinci trimesterde günde yaklaşık 340 ekstra kaloriye, üçüncü trimesterde ise günde 450 kaloriye ihtiyacınız olacak.5

 

Yine de kalori saymak veya kilo almaya odaklanmak yerine sağlıklı beslenmeye odaklanmanız en iyisidir. ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’na göre hamileyken, daha önce olduğundan daha fazla protein, folik asit , iyot ve koline ihtiyacınız var. Ayrıca bol miktarda D vitamini, kalsiyum, lif ve potasyum aldığınızdan emin olmanız gerekir. Bu besinlerin bir kısmı doğum öncesi vitamin yoluyla elde edilebilir, ancak bu unsurlar açısından zengin bir beslenme de gereklidir. Bu, bol miktarda meyve, sebze, tam tahıl, protein ve sağlıklı yağ tüketmek anlamına gelir.

Hamilelikte Kilo Vermeye Çalışmanın Riskleri

Gerçek şu ki, kilo vermek veya yeterli miktarda kilo almamak hem siz hem de bebeğiniz üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. “Hamilelik sırasında kilo vermek, fetal büyümenin yetersiz olması ve hamilelik ve doğum sonrası dönem için gerekli olan normal anne vücut değişikliklerinin yaratılmaması riskini taşır.” “Bunlardan en çok, zayıf fetal büyüme konusunda endişeleniyoruz.”

 

Gerçekten de araştırmalar, zayıf kilolu veya yeterince kilo almayan kişilerin erken doğum yapma riskinin daha yüksek olduğunu buldu . Ayrıca gebelik yaşlarına göre daha küçük bir bebek sahibi olma riskleri de daha yüksektir.

 

Uzmanların da belirttiği gibi, bu sorunları olan bir bebeğe sahip olmanın hem anlık hem de uzun vadeli etkileri olabilir. “Bir bebek prematüre veya düşük doğum ağırlığıyla doğduğunda, bebek ve çocuk yaşamının ilerleyen dönemlerinde emzirme sorunları ve diğer hastalıklarla karşılaşma olasılığı daha yüksektir” diye açıklıyor. Ayrıca düşük doğum ağırlığı ile gelişimsel gecikmeler arasında bir ilişki olduğunu gösteren araştırmalara da dikkat çekiyor.

 

Hamilelikte Kilo Almak Tetikliyorsa Başa Çıkma Yolları

Geçmişte yeme bozuklukları , vücut dismorfisi olan veya sadece beden imajı sorunları yaşayan biriyseniz , hamilelik sırasında kilo almak zor olabilir. Bunun sizde her türlü duyguyu ortaya çıkarması tamamen normal ve normaldir. Duygularınızın geçerli ve anlaşılır olduğunu bilmelisiniz.

 

Hamilelik sırasında kilo almanın tetiklendiğini hissediyorsanız, bunu bir sağlık uzmanıyla görüşmeyi düşünmeniz gerektiğini söylüyor. “Bir endişe varsa bunu ilk ziyarette ve daha sonra hamilelik boyunca tartışmak genellikle iyi bir fikirdir” diyor. Ayrıca doğum öncesi ziyaretleriniz sırasında “kör tartı” yapmanın mantıklı olabileceğini söylüyor.

 

“Bu durumda hamile bir kişinin ziyaretleri sırasında kilosunu görmek zorunda kalmaması uygundur” diyor. “Genellikle çizelgeler işaretlenebilir, böylece bakım ekibinde yer alan herkesin ziyaret sırasında herhangi bir ağırlığı sözlü olarak ifade etmemesinin farkında olur.”

 

Patel, güçlü bir yeme bozukluğu geçmişiniz varsa, hamilelik sırasında yeme bozukluğunuz için psikiyatrik veya psikolojik bakım aramanın en iyisi olabileceğini söylüyor. “İnsanlar tıbbi geçmişlerinin bir kısmının artık sorun olmadığını düşünseler bile hamilelik tetikleyici olabilir” diyor. “Tetikleyicilerin ne olabileceğini anlamak ve hamilelik sırasında bunları ele almak için bir plan yapmak önemlidir.”

 

Henüz hamile değilseniz ama bunu düşünüyorsanız, geçmişinizi ve hamileliğin yeme bozukluğunuzu nasıl etkileyebileceğini anlamak için bir sağlık uzmanından gebelik öncesi danışmanlık almanızı önerir. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı ve ruh sağlığı sağlayıcısının, potansiyel bir hamilelik sırasında ortaya çıkan sorunları ele almak için ortaklaşa bir plan geliştirmesi mümkündür.

 

Ne Zaman Yardım İstenmeli?

Hamilelik sırasında, düzenli aralıklarla bir sağlık uzmanıyla görüşeceksiniz, bu nedenle genellikle kilo almanızın mı yoksa kilo almamanızın mı endişe verici hale geldiğini anlayabileceklerdir. Ancak bazen bu ziyaretlerin dışında da sorunlar ortaya çıkabilir.

 

“Hamilelik sırasında baş dönmesi, baş dönmesi yaşıyorsanız veya herhangi bir yiyecek veya sıvıyı tutamayacak kadar mide bulantısı yaşıyorsanız, aramak iyi bir fikirdir” diye öneriyor. “Alternatif olarak, bir haftada beş kilo aldığınızı fark ederseniz, sizi aramanız ve kontrol için görülmeniz, tartının doğruluğunu teyit etmeniz veya önemli miktarda ödem yaşayıp yaşamadığınızı belirlemeniz tavsiye edilir.”   

 

En önemlisi, beden imajı , kilo alma veya yeme bozukluğu ile ilgili yaşadığınız duygu ve tetikleyiciler konusunda lütfen bir sağlık uzmanı ve/veya terapistle iletişim halinde kalın . Onlar sizi desteklemek ve bu yaşam geçişi sırasında zihninizi ve bedeninizi mümkün olduğunca sağlıklı tutmak için buradalar.