Hamilelikte Oruç Tutarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sahura Kalkma: Oruç tutulacak her gün içerisinde baş dönmesi, halsizlik gibi sorunları en aza indirmek için sahura kesinlikle kalkılmalıdır. Sahura kalkmadan oruç tutulmamalıdır. Sahur yemeğinde doyurucu, hafif ve bol proteinli besinlerin tüketilmesi önerilir.
Beslenme Dengesi: Gebeler için demir ve kalsiyum oldukça önemlidir ve sahurda özellikle alınması gerekir. Sahurda süt, pekmez, az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, kepek ekmeği gibi besinlerin tüketilmesi tavsiye edilir. Uzun süre tok kalabilmek ve kabız olmamak için en az 4–5 dilim kepek ekmeği ve yanında sıvı alımına dikkat edilmelidir.
İftar ve Sahurun Planlanması: İftar tek öğünde değil, iki veya üç öğünde yapılmalıdır. Oruç, hurma, zeytin veya su ile açılabilir. İftarda ve sahurda bolca süt ve süt ürünleri tüketilmesi, anne adayının sağlığı açısından faydalı olacaktır.
Protein Alımı: Sahurda yumurta, iftarda et, balık, baklagiller gibi besinler bolca tüketilerek bedenin protein ihtiyacı karşılanmalıdır. Protein alımı, enerji sağlamakla kalmayıp halsizliğin önüne geçebilir.
Dinlenme ve Uyku Düzeni: Hamilelik döneminde yeterli dinlenme, stresten kaçınma ve uyku düzenine dikkat etmek önemlidir. Oruç tutulacak zamanlarda, dinlenme süresi artırılmalıdır. Anne adayı açlık nedeniyle zorlandığında, yanı sıra tatlı ihtiyacını meyve veya hafif tatlılar olan, sütlü tatlılarla karşılamalıdır.
Sıvı Alımı: İftarla sahur arasında 3 litre suyun zaman yayılarak tüketilmesi gerekir. Bu miktar hem böbrek sağlığı hem de bebeğin sağlığı açısından önemlidir.
Dikkat Edilmesi Gereken Gıdalar: Aşırı şekerli ve tuzlu gıdalar tüketilirken hamile olunduğunun göz önünde bulundurulması gerekir. Sağlıklı ve dengeli beslenme esastır.
Hamilelik döneminde oruç tutarken, anne adayının ve bebeğin sağlığına özen gösterilmesi önemlidir. Yukarıdaki önerilere uyulması, sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmeye yardımcı olabilir.