Hamilelik Gazıyla Başa Çıkmanın Yolları

Gaz ve şişkinlik hamilelikte sık görülen rahatsızlıklardır. Hafif derecede rahatsız ediciden düpedüz ağrılıya kadar değişebilen sindirimle ilgili bu semptomlara, hormonlar ve diyet dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olur. Şişkinlik ve gazdaki artış gelip gidebilir, ancak hamilelik boyunca sıkıntı yaratabilir.

 

Hamilelik sırasında ve doğumdan sonra ağrılı gaz ve şişkinliğin belirtileri ve nedenleri hakkında bilmeniz gerekenlerin yanı sıra nasıl rahatlama bulacağınıza ve ne zaman bir sağlık uzmanına başvuracağınıza dair bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Hamilelik Gazı Nedir?

Herkes gaz alır ve çıkarır. Midenizdeki ve bağırsaklarınızdaki doğal bakteriler, sindirim sırasında yediğiniz yiyecekleri parçaladığından vücudunuz gaz üretir. Yemek yerken, içerken, gülerken, nefes alırken ve konuşurken de havayı yutarak vücudunuza sokarsınız.

Bazen gaz, yemekten sonra veya gaz birikmesinden dolayı midenizin şişip tok hissetmesi anlamına gelen şişkinliğe neden olabilir. Bu şişkinlik hissi hafif veya oldukça rahatsız edici olabilir. Ayrıca karnınızın boyutunun geçici olarak artmasına da neden olabilir.

Fetüsünüzün sizin hissettiğiniz gaz sancısını veya baskısını hissetmediğini bilmek önemlidir. Küçük çocuğunuz amniyotik kesenin koruyucu sıvısında güvenli ve rahat bir şekilde yüzüyor . Hatta gazın bağırsaklarınızdan geçerken çıkardığı hareket ve sesler bebeğiniz için hoş ve rahatlatıcı bile olabilir.

Hamilelik Gazının Nedenleri

Hamileyken normalden daha fazla gaz çıkardığınızı ve bunun acı verici olduğunu fark edebilirsiniz. Hamilelik sırasında gaz ve şişkinlikteki artış, değişen hormon düzeyleri ve yediğiniz yiyecekler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle tetiklenebilir. İleride, hamilelik gazının nedenleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

 

Progesteron

Hamilelik sırasında vücudunuzda daha fazla progesteron hormonu bulunur. Ekstra progesteron, hamileyken daha fazla gaz ve şişkinlik yaşamanızın önemli bir nedenidir.

 

Progesteronun vücudunuzda yaptığı şeylerden biri de gastrointestinal sistemin düz kaslarını gevşetmektir. Bu kaslar gevşediğinde yiyeceklerin sindirim sisteminizde daha yavaş hareket etmesine neden olabilir.

 

Sindirim yavaşladıkça bağırsaklarınızda daha fazla gaz birikir. Gaz, vücudunuzun yediğiniz yiyeceklerden en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olur, ancak aynı zamanda daha fazla geğirmeye, rüzgarın geçmesine ve şişkinliğe de neden olur.

 

Senin diyetin

Yediğiniz yiyecekler ve içtiğiniz içecekler de gaz üretimini etkiler. Gazı artırdığı bilinen yiyecekler arasında baharatlı yiyecekler, kızarmış yiyecekler, işlenmiş yiyecekler, yağlı yiyecekler, süt ürünleri, tam tahıllar, gazlı içecekler ve birçok meyve ve sebze bulunur.

 

Fasulye, brokoli ve kepek gibi gaz üreten gıdaların çoğu çok sağlıklıdır. Meyve, sebze, süt ürünleri ve tam tahıl alımınızı azaltmadan önce, daha az besleyici gaz üreten yiyecekleri (soğan halkaları, patates cipsi ve gazlı içecekler gibi) ortadan kaldırarak başlayabilirsiniz.

 

Ancak diyetinizi çok hızlı değiştirmenin de gaza neden olabileceğini unutmayın. Bazı ayarlamalar yapmak istiyorsanız yavaşlayın. Aniden lif oranı yüksek, sağlıklı meyve ve sebzelerle dolu bir beslenme düzenine başlarsanız vücudunuzun buna uyum sağlayacak zamanı olmayacaktır. Bir süreliğine daha fazla gaz üretmeniz muhtemeldir.

Yaygın Gaza Neden Olan Gıdalar

Belirtileriniz sizi rahatsız ediyorsa şişkinliği ve gazı azaltmak için bu gıdaları sınırlamayı düşünün:

  • Elmalar
  • Fasulye
  • Brokoli
  • Lahana
  • Karnabahar
  • Peynir
  • Dondurma
  • mercimek
  • Soğanlar
  • Kuru erik
  • Kuru üzüm

Genişleyen Bir Orta Bölüm

Rahminiz büyüdükçe bağırsaklarınıza baskı yapar. Sindirim sisteminizin sıkışması onu yavaşlatabilir. Kısıtlama ayrıca gaz salınımını kontrol etmeyi de zorlaştırabilir; bu da rüzgarın beklenmedik bir şekilde veya daha sık geçmesi anlamına gelebilir. 

 

Kabızlık

Kabızlık olarak da bilinen bağırsaklarınızı hareket ettirmede zorluk yaşamak da şişkinliğe ve ağrıya neden olabilir. Bağırsaklarınıza oturan dışkı, gazın vücuttan geçip çıkmasını zorlaştırır.2

 

Doğum Öncesi Vitamininiz

Doğum öncesi vitaminler  sizin ve bebeğinizin sağlıklı bir hamilelik için gerekli vitamin ve minerallerin tümünü (ve yeterli miktarda) almasını sağlamaya yardımcı olur. Bununla birlikte, bazı vitaminler ve mineraller (özellikle demir takviyeleri) kabızlığa katkıda bulunur ve bu da gaza neden olabilir.3

 

Stres ve Kaygı

Gergin olduğunuzda daha hızlı nefes alıp daha fazla hava alabilirsiniz, bu da gaz oluşumuna neden olabilir. Hamilelik sırasında veya herhangi bir zamanda yaşanan kaygı da gastrointestinal semptomlara neden olabilir.

 

Hamilelikte Gaz Belirtileri

Aşırı gaz birikmesi karın ağrısı, basınç ve şişkinlik, kramp, hazımsızlık ve göğüste ağrı gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. Geğirme veya gaz, vücudunuzun bu gazı salma (ve semptomlarınızı hafifletme) yoludur.

Hamileyken Gazı Giderecek Pozisyonlar
Sıkışmış gazın vücudunuzdan atılmasına yardımcı olmak için bu pozisyonları deneyin.

  • çocuğun duruşu
    yan yatarken her iki dizinizi göğsünüze doğru çekin
    Sırtüstü yatarken bir dizinizi göğsünüze doğru çekin
    oturma pozisyonunda ayak parmaklarınıza ulaşın
    ayakta dururken ayak parmaklarınıza ulaşın
    geniş çömelme
    Gebelik Gazının Tedavisi ve Önlenmesi
    Gaz insan vücudunun normal bir fonksiyonudur. Bunu tamamen engelleyemezsiniz (bunu da yapmamalısınız). Ancak sorunu en aza indirmek ve rahatsızlığı azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Bolca su iç. Su ve diğer sağlıklı sıvılar vücudunuzun nemli kalmasını sağlar ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Soda gibi karbonatlı ve şekerli içecekleri azaltın. Hidrasyon sağlasalar da gazı da artırabilirler.

Bir fincan veya bardak kullanın. Şişeden veya pipetten içtiğinizde, içerken daha fazla hava yutarsınız.

Daha yavaş iç. Acele etmeyin ve içeceğinizin tadını daha yavaş bir tempoda çıkarmaya çalışın. Yutkunduğunuzda, her yudumda ekstra hava çekersiniz.

Gaz üreten gıdaları azaltın. Brokoli, Brüksel lahanası, lahana ve fasulye gibi bazı yiyecekler daha fazla gaz üretme eğilimindedir. Şekerli, kızartılmış, baharatlı veya yağlı yiyecekler de gaza neden olabilir . Hamilelik öncesi vücudunuzda gaz oluşmasına neden olan yiyeceklerden kaçınmak iyi bir fikirdir çünkü bunlar hamileyken daha da fazla gaza ve şişkinliğe neden olabilir.

Nane veya zencefil çayını deneyin. Hem nane hem de zencefilin sindirim rahatsızlıklarını ve mide rahatsızlığını hafifletmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Besleyici bir diyet sürdürün. Birçok sağlıklı gıda da gaza neden olabilir. Bazılarından kaçınmak isteyebilirsiniz, ancak bu besleyici gıdaların tümünü diyetinize dahil etmekten vazgeçmek istemezsiniz. Hamileliğiniz sırasında ihtiyacınız olan beslenmeyi aldığınızdan emin olmanız gerekir.

Biraz egzersiz yap. Hamilelik sırasındaki fiziksel aktivite sindiriminiz için sağlıklıdır ve vücudunuzun gaz salmasına yardımcı olur, bu da şişkinliği azaltır. Egzersiz aynı zamanda kabızlığı önlemeye, şişkinliği azaltmaya ve gazın vücudunuzda (ve dışarı doğru) hareket etmesini sağlamaya da yardımcı olabilir.

Kısa bir yürüyüş veya hafif bir esneme gazı gidermeye yardımcı olabilir. ve birçok yoga pozu da güvenli ve etkilidir.

Yavaş yavaş lif ekleyin. Lif, suyu bağırsaklara çekerek dışkının hareket etmesini kolaylaştırır. Düzenli bağırsak hareketlerine sahip olmak kabızlık, şişkinlik, ağrı ve gazı önlemek için önemlidir. Bununla birlikte, diyetinize yavaş yavaş lif eklemek istiyorsunuz; alımınızı çok hızlı artırırsanız, bu aslında daha fazla gaz tetikleyebilir.

Lif oranı yüksek gıdalar arasında meyveler, sebzeler, fasulye ve tam tahıllar bulunur. Kabızlıkla uğraşıyorsanız ve diyetinizde yeterince lif alma konusunda sorun yaşıyorsanız, doktorunuza takviye alma konusunda danışın.

Rahat giyinin. Karnınıza baskı yapmayan rahat kıyafetler giyin . Belinizin etrafındaki dar pantolon veya kemerler bağırsaklarınıza baskı yapabilir ve rahatsızlığınızı artırabilir.

Sakız çiğnemeyi bırak. Sakız çiğnemek hava yutmanıza neden olabilir. Ayrıca sakızdaki bazı yapay tatlandırıcılar da gaz oluşumuna neden olabilir.

Stresle baş etmenin sağlıklı yollarını bulun. Üzgün ​​veya endişeli hissetmek sindirimin yavaşlamasına ve gaz birikmesine neden olabilir. Derin nefesler, meditasyon ve diğer rahatlama teknikleri kaygı ve stresi azaltmanıza yardımcı olabilir. Hamileliğiniz sırasında (veya herhangi bir zamanda) stres veya kaygıyla baş etmekte zorlanıyorsanız doktorunuzla konuşun. Sizi yardımcı olabilecek bir terapiste veya danışmana yönlendirebilirler.